south-east

photography

urban fairies

starea națiunii

 

other media

    rit

 

press

Ceea ce o fascinează pe Ilina Schileru (şi nu numai pe ea) şi i-a dat punctul de plecare în conceptul expoziţional sunt fotografiile de familie, portretele unor fiinţe pe care, chiar dacă mai sunt printre noi, îmbătrânite şi gârbovite, le vedem aşa cum nu le ştiam: copii în braţele părinţilor sau pe picioarele lor, cupluri fericite proaspăt căsătorite, îmbrăcate în costumele de nuntă specifice, scrutând încrezătoare un viitor pe care-l văd cât mai promiţător, mai încoace pionieri cu cravata scoasă cât mai în evidenţă, bucuroşi că au trecut la „next level" etc.

 

Într-adevăr, ce poate avea o „încărcătură mai exotică" pentru ochiul contemporan decât fotografiile de epocă, mai noi sau mai vechi, de la noi sau de aiurea?

 

Doinel Tronaru, Adevărul.ro

articol-sursă

..........................................................

 

 

Fotografiile realizate de Ilina Schileru au aerul unor documente de arhivă, sentimentală, peste ani. Ele arată o direcţie a modului în care vede ea oamenii. Pe care i-a cunoscut şi i-au rugat să le fie drept model – subiect fotografic -, aşezându-se în camera de zi, cu o fotografie dragă în braţe, a unui strămoş la care ţin, sau o îndrăgesc personajele operelor semnate de Ilina Schileru cel mai mult. Expoziţia actuală a mai fost prezentată de două ori la Bucureşti, de două ori în Bulgaria, la Silistra şi Ruse, datorită managerului artistic Theodor Dădălău. Iar prezenta expoziţie, completată cu realizări mai noi, este oferită publicului iubitor de artă pentru a cincea oară, în complexitatea sa, la Târgu Jiu.

 

Ion Predoșanu, Gorjeanul

articol-sursă

.........................................................

 

 

Tânăra autoare a pus tot ce a avut mai bun în acest proiect, iar la îndemână a avut şi un argument.La baza conceptului fotografic, Ilina a căutat să dezvăluie existenţa incă a unei lumi care, spre deosebire de lumea modernă şi puternic urbanizată, funcţionează prin legături de familie.

 

Silvia Ciuburciu, Impact in Gorj

articol-sursă

..........................................................

 

 

others:

Adevărul Targu-Jiu

Radio Târgu-Jiu

video

TVR Cultural

material realizat în cadrul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu 2011

 

TVR Cultural

material realizat pentru secțiunea "Bursa Talentelor", de Lucian Bratu

designed by Ilina Schileru 2011 /// all material is copyrighted © Ilina Schileru property

reproduction of phtographies will mention photo credits and web site source